
Ruoka-apu osana auttamisvalmiutta
Punaisen Ristin ruoka-aputoiminnan vapaaehtoiset ovat tärkeä osa paikallisen tason auttamisvalmiutta ja koko järjestömme auttamisen ketjua. Vapaaehtoiset voivat olla apuna onnettomuustilanteissa, kuten tulipalojen tai tulvien sattuessa, tai paikallisyhteisöjen pärjäämistä vaikeuttavissa tilanteissa, kuten laajoissa sähkökatkoksissa ja puhtaan veden saatavuuden heikentyessä.
Ruoka-avun vapaaehtoisilla on muun muassa laajaa jakelu- ja logistiikkaosaamista, hyvät alueelliset yhteistyöverkostot, tiivis kontakti lähiyhteisöihin, kokemusta arjen auttamistilanteista sekä osaamista ihmisen kunnioittavasta ja kokonaisvaltaisesta kohtaamisesta. Kaikki tämä on tärkeää Punaisen Ristin auttamisvalmiuden kannalta.
Auttamistilanteissa ruoka-avun vapaaehtoiset voivat esimerkiksi auttaa ruokahuollossa ja materiaalisen avun jakelussa, ohjata ja neuvoa viranomaisavun piiriin sekä tehdä talkootyötä.
Muonitusryhmät osana valmiutta
Punaisen Ristin osastot ja ruoka-avun vapaaehtoiset ovat luoneet toimivan mallin suurten väkijoukkojen muonittamiseen. Niin kutsuttu muonitusryhmämalli on monistettavissa eri osastoihin. Käytännössä muonitusryhmät valmistavat ruokaa suurelle joukolle eri olosuhteissa erilaisilla välineillä, kuten kenttäkeittimellä ja paellapannulla. Avun tarjoamisen lisäksi, muonitusryhmien toiminnan tarkoituksena on lisätä Punaisen Ristin omaa valmiutta huolehtia ruokahuollosta esimerkiksi häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.
Muonitusryhmät harjoittelivat myös Avun Ketju 2025 -valmiusharjoituksessa, jossa vahvistettiin Punaisen Ristin osaamista laajamittaisten häiriötilanteiden ja poikkeusolovarautumisen osalta. Valmiusharjoituksessa harjoiteltiin avustustarvikkeiden ja raha-avustusten jakamista sekä muonitusta tilanteessa, missä viranomaiset ovat tehneet päätöksen väestön suojaväistöstä.
Ruoka-avun vapaaehtoiset voivat tehdä aloitteen muonitusryhmän perustamisesta osaston hallitukselle.
Lisätietoa ja materiaaleja
Jokainen ruoka-avun vapaaehtoinen on tärkeä osa Punaisen Ristin auttamisvalmiutta.
Ruoka-avun vapaaehtoisilla on laajaa jakelu- ja logistiikkaosaamista, hyvät alueelliset yhteistyöverkostot sekä tiivis kontakti lähiyhteisöihin, erityisesti heikoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa oleviin. Lisäksi osastoilla ja verkostoilla on usein monipuolista kalustoa ja laitteistoa, kuten soppatykkejä, kylmäkalusteita sekä ruoanlaittotarvikkeita, jotka ovat hyödyksi valmiustilanteissa.
Lisäksi ruoka-avun vapaaehtoisilla on tärkeää tietotaitoa, kokemusta arjen auttamistilanteista sekä osaamista ihmisen kunnioittavasta kokonaisvaltaisesta kohtaamisesta. Ruoka-avun vapaaehtoisilla onkin tärkeä rooli toimia silminä ja korvina lähiyhteisössään ja tiedottaa osaston kotimaan avun yhteyshenkilöä paikkakunnalla sattuneista onnettomuustilanteista ja mahdollisesta avun tarpeesta.
Lue lisää:
Ruoka-apu, ystävät ja verkkoauttaminen valmiudessa 151025.pptx
Vänner, mathjälp, stöd på nätet som en del av hjälpberedskapen 151025.pptx
Food aid, friends and online helping as part of preparedness to help 151025.pptx
Materiaaleja muonittamisen tueksi:
Perustiedot Muonitusryhmän perustamiseen
Perustiedot kenttäkeittimen käyttöönottoon
Ruokahuolto laajamittaisessa häiriötilanteessa -webinaari:
Ruokahuolto laajamittaisessa häiriötilanteessa -webinaari järjestettiin 15.5.2025. Webinaari on yksi valtakunnallisen valmiusharjoituksen #AvunKetju2025 ennakkokoulutuksista. Webinaarissa puhuivat Huoltovarmuuskeskuksen Elintarvikehuollon johtava varautumisasiantuntija Miika Ilomäki, Maa- ja Kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velin ja SPR Oulun piirin työntekijä Pia Jylänki. Pia esitteli webinaarissa muonitusryhmämallia.
Katso webinaaritallenne tästä.
Avun Ketju 2025 -sivuilta voit lukea lisää Punaisen Ristin auttamisvalmiuden kehittämisestä ja 14.-15.11. järjestettävästä valtakunnallisesta valmiusharjoituksesta.